Blijf op de hoogte

 

Krijg ons Magazine gratis bij je thuis 

Klik hier

Lidverenigingen

Nieuws

Vrijzinnigen openen huis voor morele dienstverlening in Diest

Huis van de Mens zal in het centrum morele dienstverlening aanbieden. Diestenaars kunnen er terecht met vragen over wilsverklaringen bij het levenseinde, euthanasie en rechten van patiënten.

Lees meer op  Het Laatste Nieuws

 

 21 juni,  de langste dag

sunset-2180346_1920

Dat vieren wij met de Internationale Dag van het Humanisme.

Na een nacht waarin de maan nauwelijks verkoeling bracht
staat de zon hoog
straks even het hoogst
en verwelkomen we de zomerzon tijdens het solstitium van 21 juni
terwijl ze gul licht en warmte strooit.

....

Lees meer

 

Website voor Internationale dag van het Humanisme

Voor Dag van het Humanisme 2017 lanceren wij de website www.dagvanhethumanisme.be

Hierop staat een filmpje met de vraag: Hoe kan ik gelukkig zijn?

 

Lancering van het LEIFplan

Lancering via alle apothekers in Vlaanderen en Brussel van het ‘LEIFplan’, een brochure met àlle wettelijke voorafgaande wilsverklaringen n.a.v. 15 jaar euthanasiewet, wet palliatieve zorg en patiëntenrechtenwet.

 

Lees verder

 

 Wereldvrouwenmars #abortusuithetstrafrecht

Op 8 juni was er de wereldvrouwenmars Loud and United.  deMens.nu  was erbij  en pleit  ervoor om abortus uit het strafrecht te halen.

Bericht Belga: De manifestanten roepen de besluitmakers en politici daarom op om actie te ondernemen. "Hoeveel vrouwen moeten nog geslagen, verkracht, gedood, geprostitueerd, lastiggevallenen psychologisch mishandeld worden, voordat Europa het onacceptabel vindt?", klinkt het bij de vrijzinnige humanistische organisatie deMens.nu.
 

Lees meer
 

Prijs Vrijzinnig Humanisme 

Op 21 juni 2017, de Internationale Dag van het Humanisme, reikt de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) voor de 15de keer de Prijs Vrijzinnig Humanisme uit.

Die Prijs wordt om de twee jaar toegekend aan een persoon of organisatie die getuigt van een authentiek en volgehouden vrijzinnig-humanistisch engagement.

Lees verder

 

Dit was de Pride 2017

Ontwerp zonder titel

 

Ontdek meer

28 mei: 15 jaar euthanasiewet

Anno 2017 worden mensen nog steeds geconfronteerd met problemen in de praktijk. Zo weigeren artsen euthanasie uit te voeren, wat hun recht is, maar verwijzen ze niet door, wat hun plicht is. Verzorgingsinstellingen leggen bijkomende voorwaarden op voor de uitvoering van euthanasie of weigeren dat het binnen hun muren gebeurt.

Lees meer

 

Institutionalisering interlevensbeschouwelijke dialoog - Verklaring 2017

Het is via een permanente dialoog tussen de vertegenwoordigers van de erediensten en de vrijzinnigheid dat we een maatschappij van vertrouwen en een vrije maatschappij die stoelt op de gemeenschappelijke sokkel van fundamentele waarden zullen kunnen opbouwen.
 

Lees hier meer over de verklaring van 2017 en het ondertekende protocolakkoord.

 

deMens.nu in 2016

 

 Jaaroverzicht-Uvv-2016-Cover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze publicatie geeft een uitgebreid overzicht van activiteiten en berichten uit 2016 en is een goed antwoord op de vraag wat deMens.nu is en kan betekenen voor de samenleving. Het is een weergave van het actief praktisch vrijzinnig humanisme in Vlaanderen en Brussel.

Lees verder

 

Magazine werk-privébalans

Magazine-jg6nr2

Over passie, robots, werkloosheid, omgaan met stress, onthaasten en een dagboek van een alleenstaande moeder 

Meer lezen

 

Sylvain Peeters op Redactie.be

"Ik ben in theorie absoluut voor de strikte scheiding van kerk en staat, maar als je dit voorstel doortrekt naar bijvoorbeeld het onderwijs, de zorginstellingen en politieke partijen raakt dit de totale maatschappij." Zo reageert Sylvain Peeters, voorzitter van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, op het voorstel van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten om de overheidsfinanciering voor religies stop te zetten.

lees verder 

 

Topdokters: Wim Distelmans

Op 18 april start het vierde seizoen van de VIER-serie 'Topdokters'. IWe maken kennis met  vaatchirurg Dimitri Aerden, plastisch chirurg Nathalie Roche, palliatief arts Wim Distelmans en brandwondenchirurg Thomas Rose. Prof. Wim Distelmans is pionier in palliatieve zorg en voorvechter van het recht op euthanasie. In Topdokters zien we hoe hij een blinde 91-jarige dame adviseert in haar vraag om waardig te sterven.

Meer info

  

Newspeak: De sturende kracht van taal

Is het wenselijk om taal op een manipulerende manier in te zetten voor goede doeleinden? Kunnen de media hun rol van waakhond naar behoren uitoefenen en wie controleert eigenlijk de waakhond? Hoe dun is de grens tussen journalistieke en commerciële boodschappen geworden?

Lees het dossier van het Magazine en bekijk de onderstaande filmpjes

 

 

Canvas lanceert online-platform over zingeving, filosofie en religie

Screenshot-website-Wereldbeeld-1

 

Lees meer

 

 

 

 

 


 

 

Opinies en persberichten

Persbericht: Mislukte aanslag Brussel Centraal: " We moeten blijven werken aan dialoog, niet ondanks maar omwille van onze verschillen 

"Al zijn we opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen, toch willen we stil staan bij álle slachtoffers van terrorisme en haat overal ter wereld. Hierbij denken we eveneens aan de aanslag op de moskee in Londen, want ook dit was een daad van haat en terreur’, stelt voorzitter Sylvain Peeters.

Lees meer 

 

Opinie: Hoofddoek bij politie: 'Neutraliteit is er net om fundamentele rechten en vrijheden te beschermen'

Lees de opinie van Jurgen Slembrouck op KNACK.BE

'Levensbeschouwelijke tekens worden bij de overheid verboden omdat ze de vrijheid van de burger kunnen aantasten of de dienstverlening van de overheid kunnen hypothekeren.'

Lees meer 

 

Opinie: Meer blauw of meer Allah op straat?

Lees de opinie van Jurgen Slembrouck op de REDACTIE.BE

In navolging van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg pleit ook burgemeester Hans Bonte ervoor om politieagentes een hoofddoek te laten dragen. Een dergelijke maatregel moet ervoor zorgen dat de politie een afspiegeling vormt van de toegenomen maatschappelijke diversiteit.

Lees meer

 

Opinie: De seculariseringsthese onder druk

Begin april 2017 bracht het Pew Research Center , een denktank gevestigd te Washington, het onderzoeksrapport “The Changing Global Religious Landscape” uit. Het kreeg als ondertitel: “Babies born to Muslims will begin to outnumber Christian births by 2035; people with no religion face a birth dearth” . 

Een persoonlijke synthese door Alain Vannieuwenburg

Lees meer

 

Persbericht: Niets mis met het lentefeest, integendeel

Als reactie op de opinie van Pieter Bauwens met als titel ‘Wat is er in godsnaam mis met een lentefeest’ wensen we toch op een positieve en informatieve manier te reageren. Pieter Bauwens zegt eigenlijk niet dat er iets mis is met de lentefeesten, hij vraagt zich af waarom niet-gelovige ouders in godsnaam soms ook kiezen voor een communie. Er is dus iets mis met de titel van het opiniestuk. Wij stellen vast dat het lentefeest en de feest van de vrijzinnige jeugd erg populair zijn.

Lees meer

 

Opinie: Is afschaffen in plaats van samenwerken, niet wat kort door de bocht?

Reactie op het artikel op Tijd.be van 21 april:" Rutten wil af van traditionele godsdienstles" door Raymond Vervliet, voorzitter RIBZ (Raad voor Inspectie & Begeleiding niet-confessionele Zedenleer) en Sylvain Peeters, voorzitter deMens.nu. Leren in zingeving doen we beter samen vooraleer we het in de scholen ‘onbegeleid’ laten door een veralgemeend politiek verbod.

Lees meer

Lees ook het artikel op Tijd.be

 

Opinie: Euthanasie mag van de Broeders van Liefde. Een goede zaak?

Wim Distelmans, titularis van de leerstoel 'Waardig Levenseinde' van de Mens.nu aan de Vrije Universiteit Brussel antwoordt met JA in De Morgen.

Lees verder

 

Persbericht: Een humanistische visie voor Europa

De Brexit is sinds vandaag officieel in gang gezet. Europa’s kaarten worden grondig door elkaar geschud, met een onzekere toekomst. Europa en zijn burgers moeten hard nadenken over hoe deze toekomst eruit zal zien, zonder het Verenigd Koninkrijk

Lees meer

 

Persbericht: Verjaardag abortuswet

Op 3 april bestaat de Belgische abortuswet 27 jaar. Sinds de wet van 3 april 1990 is abortus geen strafbaar feit meer als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden.

lees meer

 

Opinie: Terroristen doen ons pertinente vragen stellen

'Laat ons de polarisatie van de terroristen dan ook niet met polarisatie beantwoorden'. Een opinie verschenen op deredactie.be naar aanleiding van 1 jaar na de aanslagen in Brussel. Ondertekend door Jurgen Slembrouck, Vrijzinnige Dienst Universiteit Antwerpen en Sylvain Peeters, voorzitter deMens.nu. 

Lees meer 

 

Meer opinies

 

 

Vragen?

Wij beantwoorden met plezier al uw vragen